top of page

DEPOLARISEREN DOOR GELOOFWAARDIG COMMUNICEREN

Donderdag 5 oktober 2023 is Arjan één van de sprekers op Het Taalcongres van De Redactie/Babbage Company in Woerden Op het programma staat de workshop Depolariseren door geloofwaardig communiceren.

‘EEN NEDERLANDSE KONING IS EEN
BELGISCHE BOER’

Op Reporters Online publiceerde Arjan begin augustus een groot artikel over grensplaats Putte. Hebben Nederlanders kortere lontjes dan Belgen? En hoe zit met het vertrouwen in de overheid aan beide kanten van de grens? Lees het hier.

COMMUNICATIEACADEMIE NOORD-HOLLAND

Voor de communicatieacademie van de Provincie Noord-Holland heeft Arjan op 14 juni 2023 het thema verticale (de)polarisatie uiteen gezet. Hoe om te gaan met escalerende woede gericht tegen overheden, journalistiek en andere democratische instituties?

MASTERCLASS UVA ACADEMY

Voor de Universiteit van Amsterdam Academy verzorgt Arjan 4 april 2023 een masterclass in het programma 'Polarisatie in het publieke domein'. Dit programma is gericht op beleidsmakers en communicatiespecialisten. In een programma onderdeel behandelt Arjan hoe je met een effectieve communicatiemethode maatschappelijke onvrede signaleert en aanpakt.
Voor meer info zie hier.  

PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN

In Common House Elliott te Middelburg zette Arjan op 28-02-23 uiteen hoe politiek en bestuur maatschappelijke onvrede en wantrouwen tegen de overheid en democratische instituties tegen moeten gaan. Hij deed dat aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen op verzoek van de Jonge Linkse Zeeuwen, een samenwerking van de Zeeuwse afdelingen van PvdA-GroenLinks en D66.

DEPOLARISATIE IN HET MUSEUM

Hoe kan je in een museum polarisatie tegengaan? Netwerk Mediawijsheid vroeg Arjan zijn visie daarop. Door onder meer acties van klimaatactivisten in musea in november 2022 erg actueel.
Het resulteerde in dit artikel. Dat met een iets andere insteek ook als opiniestuk in de regionale kranten PZC en BN/DeStem verscheen.

LOKALE DEMOCRATIE EN POLARISATIE

Werkt polarisatie ook door in de lokale democratie, krijgen raadsleden te maken met bedreigingen en hoe bereiken lokale politici de burger? Arjan zocht het aan de vooravond van gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 uit en schreef er voor Reporters Online dit verhaal over. Een publicatie die opnieuw mogelijk is gemaakt dankzij een bijdrage van Fonds Communicatie Innovatie.

DEPOLARISATIE.NL
PARTNER NETWERK MEDIAWIJSHEID

Sinds begin 2021 is Depolarisatie.nl ook partner van Netwerk Mediawijsheid.  Logische stap omdat Arjan als projectleider verbonden was aan Week van de Mediawijsheid 2021. Dat resulteerde onder meer in het Samen Sociaal Online onderzoek en Arjan schreef mee aan het Samen Sociaal Online pamflet: vier op de vijf Nederlanders wil betere omgangsvormen op sociale media

COMMUNICATIEPROFESSIONALS
MOETEN LEREN LUISTEREN

Hoe kunnen communicatie professionals zich beter wapenen tegen polarisatie? Arjan haalde ervaringen op bij communicatie medewerkers van de Provincie Flevoland, gemeente Bergen op Zoom en bij docenten van de communicatie opleiding van hogeschool Inholland. De Amsterdamse hoogleraren Christian Burgers (communicatie) en Jeroen de Ridder (geesteswetenschappen) gaven vervolgens feedback en advies. Het resulteerde in dit december 2021 gepubliceerde verhaal. Een publicatie die mogelijk is gemaakt dankzij het Fonds Communicatie Innovatie

POLARISATIE OVER ENERGIETRANSITIE
IN DE ACHTERHOEK

Een verhit debat over windmolens en zonnepanelen, dat trof Arjan aan in de Oude IJsselstreek.  Arjan trok in de zomer van 2021 twee dagen door deze Achterhoekse gemeente en ging uitvoerig in gesprek met bewoners. De gemoederen lopen soms zo op dat dorpsgenoten elkaar ontwijken. Burgemeester Otwin van Dijk heeft een duidelijke visie op hoe je met de bevolking communiceert en polarisatie te lijf gaat.

 

Lees het hier terug: 

https://reportersonline.nl/oerend-harde-energietransitie-een-knetterend-acherhoeks-klimaatdebat/

Dit op Reporters Online gepubliceerde stuk is een eerste verhaal in een serie van drie over communicatie en (de)polarisatie die Arjan maakt dankzij een bijdrage van het Fonds Communicatie Innovatie.

STEUN VAN FONDS COMMUNICATIE INNOVATIE

In juni 2021 heeft het Fonds Communicatie Innovatie  https://www.communicatieinnovatie.nl 

een financiële bijdrage gegeven voor het project 'Depolarisatie door betere communicatie’. Het fonds besloot daartoe vanwege ‘de hoge maatschappelijke relevantie.’ Dankzij deze bijdrage kan Arjan als onafhankelijk journalist werken aan drie achtergrondverhalen over communicatie en (de)polarisatie. Deze stukken worden in de zomer en nazomer van 2021 gepubliceerd op Reporters Online. Daarnaast gaat Arjan na de zomer studenten communicatie inzicht geven in het signaleren en aanpakken van polarisatie. Tot slot kan er dankzij de bijdrage van het Fonds Communicatie Innovatie een begin worden gemaakt met de omwikkeling van een kennisplatform op www.depolarisatie.nl 

Meer nieuws volgt! 

  • Twitter
  • Linkedin
bottom of page